• Confit de păstârnac în ulei de măsline cu rozmarin

  Când spui confit parcă te poartă imediat gândul la o masă rustică sub un copac, într-un sat undeva în sudul franței, într-o seară plăcută de vară. Dar poți fi oriunde pentru a te bucura de acest preparat specific francez, cu ingrediente la îndemână pe tot parcursul anului.

  Confit se referă în general la preparate gătite în ulei, la temperaturi mici, pentru perioade mai lungi de timp. Indiferent că este un confit de carne sau de legume, este un proces prin care uleiul pătrunde și frăgezește bine preparatul. Devine astfel clar cât de importantă este calitatea uleiului și motivul pentru care uleiul de măsline cu rozmarin și piper se potrivește perfect la această rețetă de confit de păstârnac.

  Uleiul rămas după preparare capătă o nouă dimensiune de aromă și poate fi folosit la salate, preparate la wok, legume sau carne la cuptor, sau chiar un alt confit. Devine astfel un ajutor excelent pentru următorul tău preparat, fie el tradițional sau experiment culinar.

  Dar până atunci, iată rețeta de confit de păstârnac în ulei de măsline cu rozmarin și piper, alături de sosul de coacăze, o rețetă pe care probabil o vei găti de mai multe ori.

  Ingrediente confit de păstârnac

  • 1kg păstârnac
  • 2 căpățâni de usturoi
  • 1 bucată de ghimbir de 8-10 cm
  • 150 ml ulei de măsline cu rozmarin și piper
  • 300 ml ulei de măsline extravirgin / floarea soarelui
  • 1 lingură sare

  Ingrediente sos de coacăze

  • 150 g coacăze (proaspete sau congelate)
  • 40g zahăr
  • 100 ml oțet de mere
  • 1 linguriță boia
  • 1 linguriță sare

  Preparare

  1. Se preîncălzește cuptorul la 150º C. Păstârnacii se curăță și se taie pe lungime în jumătăți sau sferturi dacă sunt mai mari. Căpățânile de usturoi se secționează în jumătăți. Ghimbirul se curăță și se taie bastonașe subțiri.
  2. Într-o tavă înaltă de 20x30cm se pun legumele (usturoiul cu partea tăiată în jos) peste care se adaugă sarea și uleiul. Se dă tava la cuptor pentru 60-70 minute sau până când o furculiță intră ușor în păstârnac, întorcându-i la jumătatea duratei.
  3. Între timp se aduc la fierbere coacăzele, zahărul, oțetul, sarea și 50 ml apă. Se reduce focul și se lasă până conținutul scade la o treime. Se adaugă o lingură de ulei din confit și lingurița de boia, se amestecă bine și se transferă într-un bol pentru servire.
  4. După ce ai scos tava din cuptor, păstârnacii se scurg de ulei si se pun deoparte. Cățeii de usturoi se împing afară din înveliș și se păstrează pentru servire. Odată răcit, uleiul rămas se strecoară și se păstrează pentru alte utilizări într-o sticlă sau alt recipient închis etanș.
  5. Într-o tigaie pe foc mai mare se prăjesc păstârnacii pe toate părțile (într-un singur strat, în mai multe ture dacă e nevoie), până capătă o culoare aurie și chiar maronie pe alocuri. Uleiul din legume este suficient, nu mai trebuie adăugat nimic în tigaie.
  6. Se scot păstârnacii pe o farfurie sau un platou și se servesc presărați cu usturoiul păstrat mai devreme și cu sosul de coacăze.

  Iată cum o rădăcinoasă simplă și adesea trecută cu vederea ca păstârnacul, poate să devină ceva fin și delicios cu ajutorul unui ingredient special cum este uleiul de măsline cu rozmarin și piper. Textura cremoasă și dulceața legumelor este echilibrată perfect de sosul acrișor de coacăze, făcând acest confit potrivit nu numai pe post de garnitură, dar și pentru a fi consumat ca atare.

 • Portocale Valencia Late – soi de înaltă calitate

  Dat fiind faptul că noi credem cu toată puterea în calitatea produselor pe care le promovăm și ne dorim să familiarizăm publicul larg cu acest proces superior de producere a unor băuturi cu adevărat surprinzătoare, ne propunem să îl prezentăm într-un mod cât mai prietenos și transparent.

  Dincolo de impactul pe care produsele Principe de Azahar îl au în rândul cunoscătorilor și amatorilor de băuturi fine, ne dorim să venim în întâmpinarea posibilelor curiozități ale celor care nu au luat încă contact cu produsele noastre, prin intermediul unor informații cât mai relevante. Astfel, începem de astăzi o serie menită să aducă aceste produse de lux cât mai aproape de realitatea noastră cotidiană, cu un prim articol despre unul dintre ingredientele principale ale vinurilor noastre: Portocalele dulci de Valencia (denumit și Valencia Late) este un soi de cea mai înaltă calitate, de sezon târziu.

  Soiul se distinge prin fructe de dimensiuni medii și mari, rotunde sau cu formă alungită, cu o coajă netedă și relativ subțire, care se coace ușor. Aroma este extrem de plăcută, cu nivel ridicat de dulceață în fructele mature, în timp ce exemplarele mai tinere pot fi ușor acide. Acest tip superior de portocal are calități excelente de stoarcere și se păstrează bine în condiții de refrigerare, lucru care îl face să rămână disponibil pe piață pentru perioade lungi de timp, mult peste alte soiuri similare.

  Portocalele de Valencia reprezintă cel mai cultivat soi din lume, acestea fiind celebre pentru dulceața, aroma și conținutul de suc pe care îl produc. Aceleași caracteristici le transformă într-o alegere minunată pentru producerea unei băuturi pline de personalitate – un vin nobil, învechit, elegant și delicios, deopotrivă – ideal pentru orice eveniment special sau cadou cu adevărat memorabil.

  Soiul de Valencia are de fapt origine portugheză, fiind însă hibridizat de pionierul agronom și dezvoltator american William Wolfskill la mijlocul secolului al XIX-lea, în ferma sa din Santa Ana din sudul Californiei. Soiul a fost numit, pe rând, Excelsior, Long Island și mai apoi Rivers Late, fiind botezat cu denumirea cunoscută până în zilele noastre – Valencia Late – de către un expert spaniol, care l-a evaluat în timpul unei vizite în Florida în anul 1887.

  Valencia Late e un soi cultivat în aproape toate zonele principale de creștere a citricelor, la nivel mondial, fiind probabil cel mai răspândit și mai versatil astfel de fruct. Portocalele de Valencia trimise către piețele de desfacere din Marea Britanie și Europa provin în special din Spania, Cipru, Turcia, Maroc, Egipt, Africa de Sud, Argentina și Uruguay.

  Din cele mai reușite exemplare ale acestor fructe parfumate se produce un vin complex, rasat, de o calitate excepțională, cu aromă puternică de coji de portocale, bogat și perfect echilibrat. Acest vin fin și extrem de rar se poate regăsi pe site-ul nostru în mai multe variante deosebite, tocmai bune de oferit cadou pentru cele mai exclusiviste și rafinate evenimente, îmbuteliate în sticlă de cristal pe trei straturi de calitate superioară italiană, și fluctuând între 5-8 ani de macerare și de la 12 până la 20 de ani vechime.

  Vinul este un lichid viu care nu conține conservanți. Ciclul său de viață cuprinde tinerețea, maturitatea, bătrânețea și moartea. Iar când nu este tratat cu un respect rezonabil, se va îmbolnăvi și va muri.

  Julia Child👩‍🍳 Chef american, cunoscută ca autor de cărți și televiziune, a promovat bucătăria franceză publicului american încă din 1961

  Autor: Ioana C. Teodorescu

 • Decantarea – Pentru cei ce vor să savureze un vin nu doar să îl bea

  Puțini oameni știu că decantarea vinului este un obicei cel puțin la fel de vechi ca și crearea și savurarea lui.

  Romanii foloseau vasele de decantat ca parte din arta decorativă a caselor, locuitorii Veneției fiind însă cei care au readus la viață vasele de decantare cu gât lung și subțire, cu corpul rotund și plin, așa cum le cunoaștem azi.

  Ce este decantorul?

  Decantorul este un recipient din sticlă subţire, cu gâtul îngust şi lung şi cu baza largă, folosit la separarea sedimentelor din vin, în primul rând. O sticlă de vin învechită o anumită perioadă de timp, poate avea sediment în ea, ceea ce nu ți-ar face plăcere să găsești în paharul cu vin sau când guști. Pentru a împiedica acest lucru să se întâmple, vinul este decantat ( citește și articolul nostru simplu și ușor de urmat cu etapele decantării unui vin )

   

  Decantoarele sunt de diferite dimensiuni, unele dintre ele au chiar şi o sită pentru a reţine o parte din sedimente, iar altele sunt din sticlă ondulată, ceea ce ajută la o mai bună aerare a vinului. Acesta este al doilea motiv pentru care ai turna vinul într-un decantor, lăsarea vinului să respire, ceea ce duce la deschiderea și potențarea aromei conținute.

   

  Una dintre caracteristicile tuturor decantoarelor este însă comună: o sticlă de vin obişnuită, de 750 de mililitri, va umple recipientul până la cel mai larg diametru al său. Acest lucru permite expunerea vinului la aer pe o suprafaţă maximă.

   

  CÂND și CÂT este nevoie să decantăm vinul?  

   Întrebarea dacă, sau de cât timp este nevoie pentru a aerisi corespunzător un vin, poate genera o dezbatere amplă chiar și în rândul profesioniștilor din domeniul vinului.

  Unii consideră că un impuls suplimentar de oxigen poate „deschide” aroma unui vin și îi poate oferi o intensitate suplimentară. Dacă ați deschis deja un vin și nu pare impresionant încă de la prima degustare, atunci cu siguranță nu are cu ce să strice încercarea aerisirii sale moderate într-un decantor, pentru a vedea dacă asta îi poate transforma aroma într-una mai plăcută.

  Alții consideră că decantarea face ca aroma vinului să se estompeze mai repede, și că acesta este expus la o cantitate suficientă de oxigen și doar atunci când este rotit în pahar, fără o aerisire prealabilă. Luând în considerare acest punct de vedere, poate fi distractiv să experimentezi evoluția completă a aromei vinului, așa cum se deschide în pahar; s-ar putea să pierdeți o fază interesantă dacă vinul este decantat prea devreme sau pentru prea mult timp.

  Un vin deosebit de fragil sau vechi (mai ales unul de 10 ani sau mai mult – cum este și cazul multora dintre vinurile din gama premium Principe de Azahar) trebuie decantat doar 30 de minute înainte de a îl bea.

  Un vin roșu mai tânăr, mai viguros și mai plin, ori chiar și alb, poate fi decantat o oră, sau mai mult, înainte de servire.

  La unele degustări, vinurile se decantează cu ore în avans și pot arăta frumos, dar aceste experimente sunt riscante (vinul poate sfârși prin a se oxida) și se realizează cel mai bine de oameni foarte familiarizați cu felul în care vinurile îmbătrânesc și în care aromele lor evoluează.

  Dacă sunteți curioși din fire, ori doriți să înțelegeți mai mult domeniul și acest proces, cu precădere, puteți experimenta cu mai multe sticle din același vin – unul decantat și unul nu, sau sticle decantate pentru diferite perioade de timp – și vedeți ce preferați. Până la urmă, gusturile noastre, la fel ca și vinurile, sunt diverse și supuse schimbării. Așa cum ar trebui să fie.

  Să fi un entuziasmat al vinului înseamnă să te intereseze mai mult calitatea decât cantitatea.

  Jean-Claude Carrière, francez contemporan, novelist, scenarist, actor, director

  Autor: Ioana C. Teodorescu

 • Decantarea vinului – Ghid pentru începători

  Decantarea este unul dintre acele elemente din procesul de servire a vinului care rămâne misterios și adeseori chiar intimidant pentru mulți consumatori.

  Ce vinuri au nevoie de el? Când trebuie să o faci? Și cum? Este chiar necesar sau intră în categoria gesturilor pompoase, păstrate mai mult de fațadă, de cei care doresc să pară cunoscători?

  Păstrează doar ce trebuie. DE CE și CUM.

  În principiu, decantarea servește două scopuri: separarea vinului pur de orice sediment care s-ar fi putut forma pe parcurs, în sticlă, și aerarea acestuia, în speranța că intensitatea și aromele sale vor fi astfel mai vibrante în timpul servirii. Despre aerare am vorbit mai mult în articolul acesta.

  Vinurile roșii învechite produc în mod natural sedimente în timp ce îmbătrânesc (vinul alb se comportă arareori astfel), pigmenții de culoare și taninurile fuzionează și „cad”, separându-se de băutura propriu-zisă. Amestecarea sedimentului în timpul servirii va întuneca și tulbura aspectul unui vin și îi poate modifica gustul, conferind arome amărui și o textură pietroasă. Această practică nu este dăunătoare, dar cu siguranță poate conduce la o experiență mai puțin plăcută, per total, și influența esențial aprecierea la adevărata valoare a băuturii nobile pe care o aveți la dispoziție.

  Decantarea este pur și simplu procesul de separare a acestui sediment, ce se formează în mod absolut natural, de vinul limpede. Este destul de corect să presupunem că un vin roșu va acumula sedimente după o păstrare de peste 5 ani în sticlă. Astfel, chiar dacă acest lucru nu poate fi, uneori, verificat vizual, el ar trebui decantat. Iată cum puteți face asta simplu și corect, pas cu pas:

  • Așezați sticla în poziție verticală timp de 24 de ore sau mai mult înainte de o desface, astfel încât sedimentul să poată aluneca în partea inferioară a sticlei, facilitându-i astfel separarea;
  • Localizați un decantor sau un alt vas curat, limpede, din care vinul va putea fi turnat cu ușurință în pahare, ulterior;
  • Îndepărtați sigiliul și dopul de plută;
  • Ștergeți gâtul sticlei de posibile reziduuri (în cazul în care observați mucegai pe exteriorul dopului sau sticlei, nu vă îngrijorați – detalii în articolul dedicat, aici)
  • Țineți o lumină sub gâtul sticlei; o lumânare sau o lanternă de buzunar care funcționează foarte bine;
  • Turnați vinul în decantor încet și în mod constant, fără oprire; când ajungeți la conținutul din jumătatea inferioară a sticlei, turnați și mai încet;
  • Opriți-vă de îndată ce vedeți că sedimentul ajunge la gâtul sticlei. Aceste reziduuri nu sunt întotdeauna evidente;
  • Opriți-vă și dacă observați o schimbare în culoarea vinului, dacă acesta tinde să devină tulbure sau dacă vedeți ceea ce arată ca niște urme de praf pe interiorul gâtului sticlei.

  Vinul este acum gata pentru a fi servit. Aruncați restul de câțiva mililitri de vin rămas, plin de sedimente, pe fundul sticlei.

  Nu lăsați vinul la decantat peste noapte pentru că aerisirea prelungită va duce la pierderea aromei și parfumului vinului. Dacă nu doriți consumarea întregii sticle, în momentul deschiderii se va turna în decantor numai cantitatea dorită, restul vinului rămânând în sticla acoperită cu dop. 

  Servirea vinului

  După ce vinul a fost turnat în decantor, acesta trebuie lăsat să se aşeze o perioadă, care variază în funcţie de soiul vinului, de vechimea lui şi de cantitatea de sedimente pe care o conţine. Această perioadă poate varia de la câteva minute până la câteva ore. 

  Vă atașăm și un video ce prezintă etapele decantării.

  Better is old wine than new, and old friends like-wise.

  Charles Kingsley, preot, istoric, novelist, secolul 19 Anglia

  Sursa foto: Shutterstock

  Autor: Ioana C. Teodorescu

 • Viaţa are nevoie de Sare şi Piper

  La fel cum cele două condimente se completează şi potenţează reciproc, în viaţă, de multe ori, albul şi negrul se interconectează.

  Sunt bucuros, dar parcă îmi lipseşte ceva.

  Mi-e greu, dar am speranţa că totul va fi bine.

  Nu te amesteca în toate, ca sarea în bucate.

  Sunt momente când înţelegem, fiecare la timpul potrivit, că este important să ne dozăm efoturile în aşa fel încât să găsim un echilibru. Să ajutăm pe cei din jur, dar să ne rămânem fideli noi nouă.

  Aceleaşi principii se aplică şi în bucătărie: puţină sare, la timpul potrivit, poate produce o explozie de gusturi. Aşa cum lipsa gramului de sare, sau din contră, prea multă sare, pot produce… dureri de burtă. Sau pot duce la divorţ, cum am auzit eu recent!

  Glumesc, evident, dar până de curând, nu m-am gândit niciodată serios care este rostul acestui condiment. Putem folosi o căutare pe internet şi descoperim, la un simplu click, aproape 90.000 rezultate cu şi despre sare. 

   

  Nu am stat să le citesc pe toate, viaţa e scurtă, gustu-i lung, vorba… cuiva. Dar vă prezint câteva curiozităţi despre sare:

  1. Sarea este importantă pentru funcţionarea corpului uman, însă dacă bem prea multă apă o putem scoate din corp, cauzând hiponatremia.
  2. Şi consumul prea mare de sare poate fi mortal: 1 gram de sare per kilogram de corp este suficient pentru a provoca moartea. Aşa se sinucideau nobilii din China.
  3. Clorura de sodiu (sarea) se formează atunci când sodiul instabil reacţioneaza cu clorul gazos. Este singura familie de “pietre” mâncată de oameni.
  4. Ultima etapă din purificarea combustibilului pentru avioane (cherosenul) constă în amestecarea cu sare pentru  eliminarea oricărei urme de apă din el înainte de a-l folosi.
  5. Copiii până la vârsta de 4 luni nu simt gustul sărat. Un om adult e obişnuit să consume în jur de zece grame de sare în fiecare zi, în medie.
  6. Mexicanii folosesc sarea şi lămâia pentru a masca gustul unei tequilla de slabă calitate? O tequilla bună, este consumată fără sare şi fără lămâie, asemănătoare unui whiskey de calitate superioară.
  7. În secolul XVII sarea era de patru ori mai scumpă decât carnea de vită.
  8. În trecut, sarea era mai valoroasă decât aurul. De fapt, cuvântul salariu vine din latină, de la cuvantul “sal”, care însemna sare. Şi asta nu pentru că soldaţii romani (din Roma) îşi primeau salariul în sare, ci pentru că îşi primeau salariul pentru că păzeau rutele pe care se făcea comerţ cu sare.
  9. Se spune că dacă răstorni solniţa înseamnă că o să ai ghinion. Explicaţia stă în pictura lui Leonardo Da Vinci, Cina cea de taină. În aceasta, Iuda apare în dreptul unei solniţe răsturnate. De aici, oamenii au tras concluzia că o solniţă răsturnată îţi va aduce ghinion.

   

  Probabil aţi observat că apar, tot mai des, pe rafturile magazinelor unde vă faceţi cumpărăturile, noi sortimente de sare.

   

  Orice tip de sare alegeţi, consumaţi cu măsură şi, de ce nu, încercaţi cu încredere sortimente noi ca sarea de mare naturală cu tomate sau chiar sare de mare naturală cu usturoi.

  Se spune că sarea, ca și pâinea, se împarte. Eu vă propun să luați cât mai des masa cu cei dragi, să vă bucurați de gust împreună, să faceți alegeri (inclusiv culinare) înțelepte și să nu uitați, în clipele grele, că a mânca împreună cu cineva pâine și sare înseamnă a lega o prietenie indestructibilă.

  Să vă fie viața cu gust și sens!

  Autor: Irina Mitrofan-Bitca

 • Puteți bea vin dintr-o sticlă cu un plus de mucegai?

  E timpul! După câteva luni de așteptare, a venit ziua să deschizi acea sticlă de vin scumpă pe care o păstrezi pentru ocazii speciale, deja de mult prea mult timp. Poate că e sărbătoare, ziua ta, aniversarea voastră, sau ai primit o promovare. Sau poate ai reușit să eviți cu grație o concediere. Ei bine, indiferent care ar fi momentul pe care alegi să îl marchezi, acesta este al tău, îți aparține, și îți dă “dreptul” să termini ziua cu o sticlă de vin pe care probabil nu ți-o poți permite prea des.

  Și uite așa ajungem la lucrurile serioase. Ai tăiat ceremonios folia, ai dat la o parte sigiliul și ai dezvăluit dopul, așteptând cu ardoare să simți aroma pătrunzătoare a unei băuturi de colecție. Când – brusc – privirea ți se oprește pe un detaliu ce ridică instantaneu niște semne de întrebare – spori de mucegai alb pot fi observați cu ochiul liber în partea de sus a sticlei. Acum răsare suspiciunea, iar cel mai probabil mintea îți va pendula între două variante – cea în care acest tip de mucegai e unul bun, care denotă de fapt doar că ceva a fost făcut bine (cum ar fi botrytis), sau cea în care acesta este exact tipul de mucegai care va pune stăpânire pe casă și te va îmbolnăvi.

  Ei bine, nu vă pot spune decât atât – ștergeți dopul cu un zâmbet, și beți vinul cu (și mai mare) bucurie!

  Mucegaiul ce poate fi regăsit pe partea exterioară a dopului de plută nu înseamnă altceva decât că sticla a fost depozitată în mod corespunzător! Pivnița perfectă este răcoroasă și cu un grad de umiditate atât de ridicat încât e greu de întâlnit în altă parte. Temperatura scăzută împiedică fermentarea necontrolată a vinului, iar umiditatea împiedică uscarea plutei. Un dop de plută uscat în uitare, fără umiditate corespunzătoare, va ocupa din ce în ce mai puțin spațiu, lăsând în timp tot mai mult și mai mult aer în sticlă. Probabil știți deja acest lucru, dar oxidarea nu e deloc un lucru bun pentru vin.

  Nu sunteți chiar convinși? Uitați-vă puțin în istorie și la unele dintre cele mai frumoase peșteri de vin din lume, cum ar fi Cune Winery din Rioja, Spania, care este acoperită în mod absolut natural de mucegai. Acestea fiind spuse, vă rog să vă ștergeți din minte orice îngrijorare referitoare la aspectul dopului de sub sigiliu.


  Cât despre vinurile Principe de Azahar, ele sunt îmbuteliate cu un dop dintr-un material special care protejează vinul. 

  Anumite vinuri trebuie să aibă o anumită vechime pentru a atinge o calitate superioară, un fapt cunoscut publicului general. Însă ceea ce se pierde din vedere, este că în urma învechirii poate apărea mucegaiul, atît pe dop, cât și pe etichetă. 

  Datorită faptului că sticlele de vin Principe de Azahar sunt îmbuteliate artizanal, pot rămâne urme de vin pe exteriorul dopului. La plasarea sigiliului, dacă se captează o bulă de aer, pe aceste sticle apare mucegai. Acesta se află în partea exterioară, între dop și sigiliu, nu în interior, neafectând în vreun fel calitatea ori aroma conținutului. Apariția mucegaiului este o dovadă în plus a faptului că ați achiziționat un vin autentic, de rezervă, deoarece procesul durează foarte mulți ani pentru ca vinul să se comporte în acest fel.

  În concluzie, nu lăsați micii spori de mucegai să vă strice pofta de a gusta ceva cu adevărat special. În schimb, ridicați paharul (și) în cinstea micilor martori tăcuți ai acestui proces fantastic de fabricare a băuturii nobile pe care o aveți de savurat, și fiți fericiți că cineva și-a dat interesul suficient pentru a avea grijă de vin înainte ca acesta să marcheze momentul perfect de astăzi.

  Degustare plăcută!

  Autor: Ioana C. Teodorescu

 • Vin de portocale, un partener de cursa lunga

  Prima dată când te gândești la o sticlă de vin, ce imagine îți apare în minte?
  Poate te gândești la două pahare pe jumătate pline, la un El și o Ea care stau de vorbă în lumina caldă a după-amiezii și își povestesc întâmplările de peste zi. 
  Poate nu mai sunt chiar la prima tinerețe, copiii le-au crescut puțin și se pot relaxa în voie, bucurându-se de companie și de gustul aromat, cu tonuri proaspete de portocală nuanțate de note citric-vegetale. 
  Poate Ea îl servește pe el cu ceva dulce, iar El desenează pe sticla aburită de vin, rece, forme sugestive… privind-o pe ea, cu drag. Ca o promisiune.
  Poate Ei sunt la o cină romantică și va urma un gest mare, decisiv pentru viitorul lor, poate o logodnă, poate un “Hai să locuim împreună!” sau chiar “Sunt pregătit să facem următorul pas în relație și să creștem împreună un copil/motan/bonsai!” (fiecare după voință și putință).
  Sau poate ai în minte o tânără care se relaxează într-o cadă plină cu spumă, privește în zare gânditoare și soarbe ușor dintr-o licoare galben-portocalie ( culoare specifică de vinuri vechi ). 
  Ori poate chiar un bărbat matur, sigur pe el, independent financiar,  care oferă unor parteneri de afaceri un coș business cu produse de calitate – surprinzatoare, nobile. 
  O sticlă de vin reprezintă nenumărate posibilități. Și vinul de portocale este perfect pentru aceste situații. Gustul vinului de portocale îți produce un curcubeu de senzații dulci pe vârful limbii și cerul gurii. Apoi, după primul atac tumultuos, evoluează hotărât, cu aciditatea tipică vinurilor elegante. În final, rămâi cu amintirea recentă a gustului proaspăt, vioi, elegant și plăcut. Vei fi impresionat de textura catifelată, de gustul curat și adevarat, regăsind parcă, odată cu fiecare nouă degustare, un echilibru perfect între corp şi aciditate.
  A oferi și a aprecia un astfel de vin, alături de persoana iubită sau de cei dragi este un act de curaj. Mai mult, este o declarație de intenție.  De ce spun asta? Pentru ca vinul de portocale, până ajunge pe masa ta, a trecut prin lungi perioade în care s-a maturizat. Principe de Azahar aduce pe piața vinurilor din Romania, vinuri cu un conținut înalt de antioxidanți. Și cu toții știm că prezența antioxidanților în dieta zilnică este o promisiune de sănătate și vitalitate pe termen lung. 
  Dincolo de proprietățile tămăduitoare ale vinului de portocale și de procesul laborios prin care vinul trece pentru a deveni un produs de calitate superioară, demn de un renume mondial (fermentarea se face în butoaie de oțel inoxidabil, timp de 36 de luni, depozitarea în butoaie de stejar timp de 8 luni, îmbutelierea în sticle și depozitatarea pentru încă 12 luni), vinul de portocale este unic.
  Asemeni oricărei povești de dragoste, vinul acesta lasă urme în suflet.
  Asemeni unei declarații pe care o simți în zborul fluturilor din stomac, vinul de portocale te inundă de bucurie, oferind gust rafinat și prestanță.
  Asemeni vieții, vinul de portocale este mereu surprinzător. Neașteptat, stabil, un produs de încredere, un partener de cursă lungă. 

  Vinurile portocalii sunt la modă și un pic îndrăznețe.

  Patrick Cournot, Proprietar, manager& director al Ruffian Winebar

  Autor: Irina Mitrofan-Bitca

 • Citate despre vin part 1

  Vinul este apreciat de secole pentru buchet, miros și culoare, iubit pentru armonia gustului, savurat pe îndelete, anii cu producții valoroase dăruind cunoscătorilor, adevărate experiențe miraculoase pentru papilele gustative. Astfel, ni s-a părut o idee bună să redăm această experiență a iubitorilor de vin, prin cuvintele lor, rămase peste timp sub formă de citate sau proverbe și am decis să începem  o serie de articole menite să strângă aceste citate pe blog-ul nostru:

  Berea este creată de om, vinul de Dumnezeu.

  Martin Luther

   

  It’s a smile, it’s a kiss, It’s a sip of wine, … it’s summertime!
  Kenny Chesney

   

  Vinul este un lichid viu care nu conține conservanți. Ciclul său de viață cuprinde tinerețea, maturitatea, bătrânețea și moartea. Iar când nu este tratat cu un respect rezonabil, se va îmbolnăvi și va muri.

  Julia Child👩‍🍳 Chef american, cunoscută ca autor de cărți și televiziune, a promovat bucătăria franceză publicului american încă din 1961

   

  One not only drinks wine, one smells it, observes it, tastes it, one talks about it.

  
King Edward VII

   

  Să ai o masă gătită gourmet, fără un pahar de vin alături, este o scenă tristă într-un fel.

  Kathy Mattea

   

  Vinul face ca toate lucrurile să devină posibile.

  George R.R. Martin

   

  Either give me more wine or leave me alone.

  Rumi

   

  Să fi un entuziasmat al vinului înseamnă să te intereseze mai mult calitatea decât cantitatea.
  Jean-Claude Carrière

   

  O sticlă de vin conține mai multă filozofie decât toate cărțile din lume.

  Vinul poate fi considerat pe bună-dreptate ca fiind cel mai sănătos și igienic dintre toate băuturile.
  Louis Pasteur

 • Cum să ții corect un pahar de vin…

  Modul în care vă purtați la diferite evenimente sociale spune multe despre încrederea și inteligența dvs. Același lucru se poate spune și despre felul în care țineți sau beți o băutură. Fie că își dai seama sau nu, ținând un pahar de vin delicat ca un urs grizzly nu o să te facă mai popular la o petrecere cu prietenii, o degustare de vinuri sau la un business networking.

   

  Un pahar de vin ar trebui să fie ținut de picior, pentru a nu schimba temperatura vinului. De exemplu vinurile Principe de Azahar se recomandă a se bea foarte rece, între 8 – 10 grade mai concret. Dacă ai ține paharul de vin de vas, atunci căldura mâinii tale ar încălzi conținutul. Pe lângă acest lucru, paharul ar fi plin cu amprentele degetelor, ceea ce nu lasă o impresia prea plăcută partenerului/partenerei de discuții.

   

  Dar să începem cu paharul…

  Alegerea paharului potrivit pentru vinul potrivit nu ține doar de bunul simț sau eticheta socială cum ați crede, ci arată caracterul.

  Un pahar de vin constă în 3 părți distincte:
  – baza, de care chiar este nevoie dacă vrem ca paharul nostru să stea singur;
  – piciorul, de care iarași avem nevoie, și o să vedeți mai jos motivul. Piciorul paharului este ca și picioarele lungi ale unei fete … cu cât mai lungi cu atât mai elegante;
  – vasul, care este de departe cea mai importantă parte a paharului de vin.

   

  Paharele de vin sunt făcute într-un anumit mod tocmai pentru a direcționa vinul către anumite părți ale gurii, unde vei putea aprecia din plin aroma și cele mai bune caracteristici ale vinului respectiv. Alege întotdeauna pahare clare și mai subțiri. Degustarea vinului include gust, miros și VĂZ. Un pahar colorat te va împiedica să vezi culoarea adevărată a vinului.

   

  Ce pahar folosim pentru a bea vinurile Principe de Azahar?

  Pentru vinurile Principe de Azahar folosim un pahar pentru vin roșu. Acest pahar este mai larg și are o deschizătură mai mare decât orice alt pahar de vin. Vinul va reacționa (într-un mod bun) la aer în timp ce este turnat și cât timp se odihnește în pahar. Acesta este motivul pentru care vezi oamenii că învârt vinul în pahar înainte de a lua prima gustare.

  Gustul și aroma vinului sunt atinse la maxim după ce vinul a intrat în contact cu aerul câteva minute. Cu cât este mai larg paharul, cu atât ajută mai repede vinul să se oxideze și de aceea vasul paharului este partea cea mai importantă.

   

  Deși paharul este destul de larg, se toarnă o cantitate mică de vin în raport cu volumul paharului, permițând aromei vinului să se colecteze în vas. În mod obișnuit, un pahar de vin va avea ocupat până la jumătate (~ 150-180ml) din capacitatea sa maximă. Puteți spune ca vedeți doar jumătatea plină a paharului…

   

  Cum ținem corect un pahar de vin? Să trecem testul privind eticheta socială

  Ține toate paharele de vin (roșii, albe, etc.) la baza piciorului între degetul mare, degetul arătător și degetul mijlociu. Celelalte degete ale tale se vor odihni în mod natural pe bază.
  Ține piciorul paharului între degetul mare, arătător și degetul mijlociu care se pot odihni pe bază
  Sau foloseste mai mult degetul arătator pentru a prinde piciorul paharului

  Nu este greșit să-l ții nici de bază

  Un sfat de încheiere: bea din același loc. Paharul va arăta astfel mai curat și vinul nu va începe să miroase ciudat.

   

  “Whichever glass you chose, may it be more full than empty.”

 • Un ingredient cheie în bucătăria noastră – Sare

  Sarea a fost și rămâne un ingredient cheie în bucătăria noastră. Fie că prepari pește, sosuri și alte bucate nobile, ingredientul de bază al mâncării niciodată nu lipsește. Dar dacă ai intoleranță la sare sau suferi de diabet? Sau ești obișnuit să nu folosești sare multă, sa simți gustul mâncări date de ingredientele folosite?

   

  Diabetul și consumul de sare

  Deși legătura dintre diabet și consumul de sare este una indirectă, studiile au dovedit că ingerarea clorurii de sodiu (sarea de bucătărie) crește tensiunea arterială. Aceasta, la rândul ei, este responsabilă pentru multe din complicațiile pe care bolnavii de diabet le manifestă.

   

  Cunoscute fiind aceste efecte ale sării, producătorii de alimente au început să furnizeze alternative la alimentele cu sare, oferind celor care le solicită mâncăruri “fara sare” sau “cu o cantitate redusa de sare“.

   

  Cele două componente ale sării: clorul și sodiul sunt responsabile (împreună cu potasiul) pentru păstrarea echilibrului lichidelor din organism. De aceea, nici unul din aceste minerale nu trebuie să lipsească din alimentație.

   

  Atunci ce alte soluții se găsesc pentru cei cu intoleranta la sare?

   

  Sare lichida

  Celor cu intoleranță la sare le este foarte greu să renunțe la gustul sării, iar înlocuitorii de sare care există pe piață (cei cu potasiu) deformează gustul mâncării. Asta pentru că nu a existat până acum o alternativă la sarea tradițională care să aiba acelasi gust ca și sarea, dar există un produs inovator, 100% natural pentru protejarea sănătății dvs, sarea lichida.

   

  Alternativa propusă de mine este si sarea de mare lichida de lamaie salbatica Principe de Azahar. Este produsă în Spania, sarea fiind extrasă din Oceanul Atlantic și conține un adaos de otet de vin de lămâie sălbatică în proporție perfectă. Este o sare bogată în minerale și cu un conținut scăzut în materiale grele. Conținutul său de magneziu este mai mare decât de obicei și clorura de sodiu este mai mică. Problema intolerantei la sare este astfel rezolvată.

   

  Cei ce nu găsesc ușor sare lichida, surprinzător de gustoasă și potrivită pentru salate, înghețată, carne, pește, legume și oriunde imaginația culinară vă poate duce, o pot găsi în shopul nostru online sau pe eMAG, manufacturate cu grijă în sticluțe care ajută la condimentarea oricărui fel de mâncare în proporție de 100% datorită pulverizatorului. Rezultatul este mai mult decat un amestec de gusturi și arome pentru că ingredientele rămân active.

   

   

  Sare lichida caracteristici:

  • bogată în minerale
  • conținut crescut de magneziu
  • conținut scăzut de clorură de sodiu
  • produsul este întru totul natural 100%
  • fără aditivi
  • artizanală
  • acoperă toată suprafața sărată 100% consumând rezonabil datorită pulverizatorului
  • poate substitui total sarea tradițională ( cei cu intoleranta la sare )

   

   

  Mod de întrebuințare:

  • Adăugați sare lichida pe alimente preferabil după preparare, respectiv înainte de servire.
  • Indispensabilă pentru gătitul la abur sau la grătar sau salate.
  • Pentru salate, înghețată, carne, pește, legume și gastronomie gourmet

   

  Acest gust, miraculos de fapt, poate aduce surprize în nesfârșite asocieri, este versatil și invită la experiment. Îmbunătățește mai ales aroma mâncărurilor mediteraneene.

   

  Te invităm să-l încerci!